keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Näin rakennat kiviaidan - kantapään kautta opittua

1. Katso paikka tarkkaan. Jos aiot tehdä ison kiviaidan, huomioi myös massiivisuusaspekti. Tarkoitan siis sitä, että jos aita paperilla on hyvä paikassa a (eli etäisyydet on kunnossa vaikkapa aura-auton mennä), niin mieti vielä. Iso aita vaatii tilaa ympärilleen, eikä sitä todellakaan voi siirtää enää sitten, kun puolivälin jälkeen tulee se "oho, onpa se puolisen metriä liian lähellä tietä noin visuaalisesti" -olo.

2. Kun teet aidalle pohjaa, niin joko jyrää se tai tee se niin hyvissä ajoin, että sade ja aika ehtivät painaa sen kovaksi. Pehmeä hiekka + painavien kivien kieritys = huono idea.

3. Mitä enemmän lajittelet kiviä kokoluokkiin ja muotoseikkojen mukaan ennen projektia, sitä nopeammin saat valmista aikaiseksi. Älä aliarvioi pikkukivien menekkiä, niitä nimittäin todella tarvitaan rakojen tilkitsemiseen, jos halutaan aidasta tiivis.

4. Käytä ISOJA kiviä niin paljon kuin mahdollista. Paino on ihan ratkaisevassa osassa siinä, pysyykö aita kasassa ensi vuoteen (katsotaas, kuinka meidän käy). Tue kiviä keskitäyttöön äläkä asettele kiviä suoraan päällekäin vaan pyri saamaan reunakivet lukkoon toinen toisiinsa siten, että syntyy sidoksia.

5. Vaikka reunan teko on hauskaa, muista täyttää huolella. Muuten saat täyttää lopuksi vaikeasti huolella. Käytä täytössäkin isoja kiviä pienten lisäksi, se tukevoittaa aitaa. Kevyt sora liikkuessaan ryhtyy vain työntämään reunoja tuen sijaan.

6. Isot kivet alas, isohkot kivet keskivaiheille ja pienempää ylös. Jos "oikaiset" ja laitat vähän pienempää keskivaiheille, tulee kaveri ja purkaa aidan siitä kohden tehden reunan uusiksi. Tai sitten se pettää ensilumien aikaan. Sitäpaitsi se on paremman näköinen, kun isoja kiviä ei rojota päälimmäisenä.

7. Uskalla purkaa, jos huomaat, että jossain ei ole mennyt ihan täydellisesti tai jos löytyy jonnekin parempi kivi kuin alkuperäinen.

8. Muista nostotekniikka. Älä nosta kiveä, joka epäilyttää, siitä saa noidannuolen tai välilevynpullistuman. Pyydä apua.

9. Kun alkaa tuntua siltä, että lähinnä tuijottelet aitaa tai kivet putoilevat käsistä tehdessä, olet tehnyt sillä kertaa riittävästi. Jos olet yksin töissä, huolehdi siitä, että joku huolestuu jos sinusta ei ala kuulua. Kivet ovat epäluotettavia rakennuskumppaneita, ne vierivät, lipsuvat ja kamppaavat.

10. Älä peruuta kivikasojen keskellä, älä varsinkaan, jos sinulla on kottikärryllinen kiviä. Käännä tyhjät kottikärryt siihen suuntaan, minne aiot kivien kanssa lähteä.

11. Siivoa ympäristöä. Jos otat aidan päältä kiven pois, jaksa kantaa se takaisin kasaan äläkä laske sitä aidan vierelle. Siihen kompastuu.

12. Reunakiven olisi aina hyvä madaltua aidan keskustaan päin, muuten kasaaminen vaikeutuu merkittävästi. Vierekkäisten kivien iso korkeuserokin on ihan takuuvarmaa ongelmien kerjäämistä.

13. Pidä hauskaa ja nauti siitä, että kunto ihan taatusti kasvaa kivien seurassa!

Mitähän muuta sitä tässä tulikaan opittua? Tajunnanvirtajärjestyskään ei liene se loogisin.

1 kommentti:

  1. Varmasti tuollaisen tekeminen on aivan hauskaa puuhaa. Me olemme tehneet muutamia suunnitelmia meidän pihaan, jotka tahdomme kesällä toteuttaa. Yksi niistä on kivikoriseinä. Kovasti jo odotan, että päästään muutostöihin. Hyviä vinkkejä tässä kenelle tahansa, joka itse tahtoo kiviaidan rakentaa!

    VastaaPoista